Lessenoverzicht

Turnen meisjes groep 3 en 4
In de groep turnen meisjes groep 3 en 4 maken de leden spelenderwijs kennis met de basisbeginselen van het turnen. Ze leren in allerlei situaties springen, rollen, duikelen, zwaaien, steunen, balanceren, rennen en nog veel meer. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een scala aan gymtoestellen. Ze doen iedere les een spel als warming-up of om de les af te sluiten. De meisjes van groep 3 en 4 doen ook mee aan de jaarlijkse Onderlinge Wedstrijden waarop ze kunnen laten zien wat ze hebben geleerd in de lessen.
P1010792 (800x600)
P1010922 (2) (800x600) Turnen meisjes groep 5 en 6
In de groep turnen meisjes groep 5 en 6 leren de leden steeds meer profielelementen van het turnen. Ze leren verschillende sprongen met de minitrampoline, plankoline of springplank, en ze leren een borstwaartsom en buikdraai op de rekstok. Op balk leren ze draaien en sprongetjes en handstanden, radslagen en arabieren op vloer. Hierbij wordt nog steeds gebruik gemaakt van een scala aan gymtoestellen. Zo heeft onze vereniging ook een luchttumblingbaan die erg leuk is voor deze doelgroep! Ze doen iedere les een spel als warming-up of om de les af te sluiten. De meisjes van groep 5 en 6 doen ook mee aan de jaarlijkse Onderlinge Wedstrijden waarop ze kunnen laten zien wat ze hebben geleerd in de lessen.
Turnen meisjes groep 7 en 8
In de groep turnen meisjes groep 7 en 8 worden de leden getraind op de officiële wedstrijdtoestellen van het turnen, namelijk sprong, brug, balk en vloer. De meisjes hebben nu de leeftijd bereikt om te turnen op de echte spanbrug. Er wordt verder getraind op de profielelementen van het turnen en het uitbouwen hiervan, waarbij de trainster zorgt voor passende oefeningen voor ieder niveau. Naast de officiële wedstrijdtoestellen wordt er ook getraind met de luchttumblingbaan, de ringen, de trapeze, de trampoline en de plankoline. Deze groep doet ieder jaar mee met de Onderlinge Wedstrijden van de vereniging en indien mogelijk met een springwedstrijd of een regionale Turn & Fundag.
Turnen meisjes/dames vanaf middelbare school
De meisjes/dames vanaf de middelbare school worden binnen onze vereniging al jaren “de aspies” genoemd. Binnen onze vereniging is dit een grote groep, waarbij het jongste lid nu 12 jaar is, en het oudste lid 21 jaar. In deze groep zitten turnsters die al van kleins af aan op turnen zitten, maar ook nieuwe leden die net beginnen met turnen. De trainster zorgt dat iedereen oefeningen krijgt die bij haar niveau past. De profielelementen van het turnen worden verder uitgebouwd. Er wordt onder andere getraind op salto’s, volledige oefeningen op de spanbrug, acrobatiek op balk en overslagen of salto’s van balk af en overslagen, bruggetjes en flikflakken op vloer. De aspies doen ieder jaar mee met de regionale Turn & Fundag 12+, waar de officiële wedstrijdoefenstof van de KNGU wordt geturnd (het NTS). Daarnaast doen zij mee aan de Onderlinge Wedstrijden van de vereniging, geven zij soms demonstraties en hebben zij één of twee keer per jaar een extra training in de turnhal van Alphen a/d Rijn.
 P1010195-800x600
 945442_381051915332888_1569890799_n-300x225 B-selectie
De B-selectie bestaat uit turnsters die graag extra willen turnen naast de reguliere turnles en waarvan wordt verwacht dat zij meer kunnen leren met deze extra training. De B-selectie werkt toe naar regionale wedstrijden in het niveau D2/D3 en 5e-7e divisie. De turnsters van de basisschool turnen een uur extra, de turnsters vanaf de middelbare school turnen 1,5 uur extra. Deze laatste groep turnt samen met de middelbare scholieren van de A-selectie. Naast het werken aan de turnoefeningen, wordt er in deze les extra aandacht besteed aan technisch turnen en aan de voorwaarden voor turnen: CLUSK (coördinatie, lenigheid, uithoudingsvermogen, snelheid en kracht).
A-selectie
De turnsters die geselecteerd worden voor de A-selectie turnen in het niveau D1 en 3e/4e divisie. De leden van de A-selectie worden geselecteerd op hun talent, aanleg en motivatie voor turnen en trainen 4 uur per week hard om de verplichte onderdelen van hun niveau te leren. De groep bestaat uit 14-18 leden van verschillende leeftijden. Vanaf het jaar dat een turnster 9 wordt, mag het starten met officiële wedstrijden die door de KNGU worden georganiseerd. Ze turnt dan in de categorie ‘instap’. De leeftijdscategorieën die volgen, zijn pupil I, pupil II, jeugd I, jeugd II, junior en senior. De wedstrijdtoestellen bij het damesturnen zijn sprong, brug ongelijk, balk en vloer (vrije oefening op muziek).
De selectieleden doen ieder jaar mee aan een individuele rayonwedstrijd, waar ze tegen alle meisjes van dezelfde leeftijdscategorie en niveau turnen. De winnaar mag zich rayonkampioen van dat niveau noemen. Ook kun je met voldoende punten doorstromen naar districts-kampioenschappen. Daarnaast doet de selectie ieder jaar in teams mee aan de regionale turncompetitie. Een team bestaat uit 6 turnsters van dezelfde vereniging (in bepaalde categorieën en niveaus) waarvan de hoogste 4 punten op elk toestel bij elkaar opgeteld worden. Dit team turnt dan 3 wedstrijden tegen 3 verschillende clubs in de hoop zich te kwalificeren voor de turncompetitiefinale. Hiernaast doen de selectieleden natuurlijk nog mee aan de jaarlijkse Onderlinge Wedstrijden en geven zij regelmatig demonstraties.
groepsfoto selectie

 groepsfoto dames  trimmen (800x533)
Trimgym voor dames
Trimgym voor dames is voor leden vanaf 40 jaar. Zij krijgen een les aangeboden die bestaat uit een opwarming, het oprekken en verstevigen van de spieren en werken met licht gymmateriaal, zoals gewichtjes en dynaband. Tevens zal er in de les afwisselend een spelvorm worden gespeeld zoals recreatief badminton, hockey, volley- en of korfbal.